Ontmoet de telers

Dutch Edamame is een initiatief van een enthousiaste groep Flevolandse telers en Green Organics. Green Organics is gespecialiseerd in de teelt, verwerking en verkoop van biologische groenten en fruit. De kennis en ervaring van Green Organics vormt samen met de expertise van de telers een sterk team om de teelt van Nederlandse verse sojabonen op de kaart te zetten.

Wij stellen de telers graag aan je voor...

Lizelore Vos

Ik ben Lizelore Vos en ik ben de derde generatie op een biodynamisch akkerbouwbedrijf van 90 hectare in de Noordoostpolder. Wij telen al biodynamisch sinds dat ik geboren ben. In samenwerking met de natuur telen wij verschillende producten zoals wortels, aardappels, suikermais, pompoenen, zomertarwe, luzerne, erwten, witlof en natuurlijk verse soja.

Het is mijn droom dat iedereen zo enthousiast wordt van ons sojaboontje dat er helemaal geen soja meer geïmporteerd hoeft te worden uit verre landen. Ik geloof dat het tijd is dat we anders gaan eten. Lokaal, meer divers, minder vlees en met een gesloten kringloop. De eiwittransitie is daarbij een belangrijke stap en verse soja is een mooie aanvulling op wat er al is. Want waarom zouden we iets importeren als we het ook zelf kunnen telen? 

Harry Schreuder

Ik ben Harry Schreuder samen met mijn vrouw Ingrid heb ik een 49 ha groot akkerbouwbedrijf vlakbij Swifterbant. We telen uien, fritesaardappelen, wintertarwe, suikerbieten, peterselie en natuurlijk verse soja. Maar we zijn ook van andere markten thuis. Zo doen we aan agrarisch natuurbeheer met bloemrijke akkerranden en hebben we een akker speciaal voor vogels. Ook maken we samen met 5 collega’s onze eigen energie met windmolenproject “Samen voor de wind”.

Mijn droom is dat de teelt van verse soja in Flevoland een succes wordt. Doordat steeds meer mensen minder vlees willen gaan eten, past de eiwitrijke soja goed in het dagelijkse eetpatroon van de consument. De tijd is er rijp voor om nu ook Nederlandse verse soja te verbouwen, zodat we het niet meer van ver hoeven te halen. En een voordeel van soja is dat het als vlinderbloemige stikstof bind, waardoor kunstmest niet nodig is.

Mariette Romme

Ik ben Mariette Romme. Samen met mijn man Peter en zoon Joost werken we als gezin in ons biologische akkerbouwbedrijf in Zeewolde. Op onze akker staan aardappelen, wortelen, granen, uien, spinazie, erwten en soja. En we zijn net gestart met vlas. In juni geeft vlas een prachtig veld met blauwe bloemetjes waar het wemelt van de insecten. Een gezonde bodem staat bij ons centraal. Soja is een gewas dat heel goed is voor de bodem.

In de Zuidelijke Flevopolder, vlakbij de Oostvaardersplassen, staan onze mooie sojaplanten met hun voeten in de klei. Ik ben thuis regelmatig aan het experimenteren met vleesvervangers, daarom vind ik het leuk om als teler aan dit project mee te doen. Ik denk echt dat we minder vlees gaan eten voor een duurzame toekomst. En daar hoort dit traject bij: hoogwaardige plantaardige eiwitten van Flevolandse bodem!

Wouter Klaasse Bos

Ik ben Wouter Klaasse Bos en samen met mijn vader heb ik een akkerbouwbedrijf in Dronten. Hier telen wij uien, wortelen, suikermais, spinazie, doperwten, knoflook, haver, grasklaver en uiteraard verse sojabonen. Wij telen alles biologisch, wat betekent dat wij geen gebruik maken van chemische stoffen en kunstmest, maar juist volledig samenwerken met de natuur om de gewassen te laten groeien.

Mijn droom is dat we elke Nederlander kunnen laten ervaren hoe lekker het Flevolands sojaboontje  is. Ik ben begonnen met het telen van deze soja omdat ik geloof dat we aan de start van de plantaardige eiwittransitie staan. Met Dutch Edamame willen we de korte keten van de toekomst opbouwen. Hierdoor kunnen we kwaliteit, traceerbaarheid en een lokaal product garanderen.

Erwin Rienks

Ik ben Erwin Rienks en ben de derde generatie op onze boerderij Weidsicht die al sinds 1964 bestaat. Wij telen biologische aardappels, uien, wortels, graan, bloemkool, witlof, spinazie en soja. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe gewassen die we kunnen gaan telen.

Soja leek ons wel een mooie uitdaging om mee aan de slag te gaan. Daarnaast is soja een vlinderbloemige plant, wat goed is voor de bodem. Wij hopen dan ook dat Dutch Edamame een vaste plek gaan krijgen in onze voedselketen.