Waarom Dutch Edamame?

Soja is geen typisch Nederlands gewas en wordt oorspronkelijk niet in Nederland geteeld. Toch kiezen we ervoor om veel tijd en moeite te steken in het opzetten van de Nederlandse teelt. Waarom doen we dat?

 

Planten zijn de nieuwe helden

Dutch Edamame is ongelofelijk lekker. Maar er zit meer achter dit boontje dan de goede smaak. Wij geloven namelijk dat planten de nieuwe helden zijn van ons dieet. Zij gaan ons helpen om een aantal grote uitdagingen aan te gaan waar we momenteel met elkaar voor staan:

  1. De wereldbevolking groeit en het produceren van genoeg en gezond voedsel voor iedereen heeft de hoogste prioriteit. De productie van dierlijke voedingsmiddelen heeft een veel hoger water-, energie- en bodemgebruik dan die van plantaardige producten. Het is dus veel efficiënter om dat plantaardige voedsel dat we anders aan dieren voeren, meteen lekker zelf op te eten.

     

  2. Klimaatverandering zorgt voor grote problemen als droogte, wateroverlast en zeespiegelstijging. Plantaardig voedsel zorgt voor veel minder CO2 uitstoot dan dierlijk voedsel, zeker als we dat voedsel ook nog eens dichtbij produceren. En dat kunnen we goed gebruiken bij het een halt toe roepen van klimaatverandering. 


Om de switch van dierlijk naar plantaardig te kunnen maken, moeten we opzoek naar goede en lekkere bronnen van plantaardig eiwit. En taadaaa! Daar komt Dutch Edamame om de hoek kijken. Plantaardige eiwitbronnen zoals soja zijn een uitstekende basis van een gezond dieet met een kleinere impact op onze wereld. En dan telen wij ze ook nog eens dichtbij huis. Zo besparen we veel energie bij de transport van deze producten en gaat de teelt niet ten koste van bossen of de biodiversiteit. En omdat onze keten kort is, weet jij wie jouw sojaboontje teelt. En dat is wel zo fijn!