Ontmoet de telers
Dutch Edamame is een initiatief van een enthousiaste groep Flevolandse telers en Green Organics. Green Organics is gespecialiseerd in de teelt, verwerking en verkoop van biologische groenten en fruit. De kennis en ervaring van Green Organics vormt samen met de expertise van de telers een sterk team om de teelt van Nederlandse verse sojabonen op de kaart te zetten.
Wij stellen de telers graag aan je voor...

Tom Peetoom
Mijn naam is Tom Peetoom en ik ben de derde generatie op een biologisch akkerbouwbedrijf van 50 hectare in Flevoland. Wij telen sinds 2016 al biologisch. In samenwerking met de natuur telen wij verschillende producten zoals erwten, bonen, spinazie, wortelen, aardappels, suikermais, uien en natuurlijk verse soja.
Het is mijn droom dat iedereen zo enthousiast wordt van ons sojaboontje dat er helemaal geen soja meer geïmporteerd hoeft te worden uit verre landen. Ik geloof in korte ketens, lokaal, meer divers en minder vlees. De eiwittransitie is daarbij een belangrijke stap en verse soja is een mooie aanvulling. Ik ben graag pionier als het gaat over nieuwe teelten in Nederland. Kun je je voorstellen hoe tof het is voor een teler om eigen geteelde soja in de supermarkt te zien liggen?

Harry Schreuder
Ik ben Harry Schreuder samen met mijn vrouw Ingrid heb ik een 49 ha groot akkerbouwbedrijf vlakbij Swifterbant. We telen uien, fritesaardappelen, wintertarwe, suikerbieten, peterselie en natuurlijk verse soja. Maar we zijn ook van andere markten thuis. Zo doen we aan agrarisch natuurbeheer met bloemrijke akkerranden en hebben we een akker speciaal voor vogels. Ook maken we samen met 5 collega’s onze eigen energie met windmolenproject “Samen voor de wind”.
Mijn droom is dat de teelt van verse soja in Flevoland een succes wordt. Doordat steeds meer mensen minder vlees willen gaan eten, past de eiwitrijke soja goed in het dagelijkse eetpatroon van de consument. De tijd is er rijp voor om nu ook Nederlandse verse soja te verbouwen, zodat we het niet meer van ver hoeven te halen. En een voordeel van soja is dat het als vlinderbloemige stikstof bind, waardoor kunstmest niet nodig is.

Jaco Burgers
ERF, biologisch akkerbouw/tuinbouw bedrijf met 18 verschillende gewassen, is vanaf dag 1 in het project Soja gestapt omdat we geloven in de eiwittransitie en dan vooral in de korte(re) keten, niet alleen grondstof leverancier maar samen aan een keten bouwen, waarbij risico, kosten en marges eerlijk verdeeld worden. Eiwit gewassen passen heel goed in een biologisch bouwplan en dragen bij aan een gezonde bodem leveren stikstof aan het volggewas en daardoor bij aan mooie gezonde biologische gewassen. Dat is waar we als ERF voor staan. Samen met Dutch Edamame en de andere telers willen we dit tot een succes maken met als uitkomst mooie producten van de Flevolandse sojabonen voor de consument.

Wouter Klaasse Bos
Ik ben Wouter Klaasse Bos en samen met mijn vader heb ik een akkerbouwbedrijf in Dronten. Hier telen wij uien, wortelen, suikermais, spinazie, doperwten, knoflook, haver, grasklaver en uiteraard verse sojabonen. Wij telen alles biologisch, wat betekent dat wij geen gebruik maken van chemische stoffen en kunstmest, maar juist volledig samenwerken met de natuur om de gewassen te laten groeien.
Mijn droom is dat we elke Nederlander kunnen laten ervaren hoe lekker het Flevolands sojaboontje is. Ik ben begonnen met het telen van deze soja omdat ik geloof dat we aan de start van de plantaardige eiwittransitie staan. Met Dutch Edamame willen we de korte keten van de toekomst opbouwen. Hierdoor kunnen we kwaliteit, traceerbaarheid en een lokaal product garanderen.

Erwin Rienks
Ik ben Erwin Rienks en ben de derde generatie op onze boerderij Weidsicht die al sinds 1964 bestaat. Wij telen biologische aardappels, uien, wortels, graan, bloemkool, witlof, spinazie en soja. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe gewassen die we kunnen gaan telen.
Soja leek ons wel een mooie uitdaging om mee aan de slag te gaan. Daarnaast is soja een vlinderbloemige plant, wat goed is voor de bodem. Wij hopen dan ook dat Dutch Edamame een vaste plek gaan krijgen in onze voedselketen.