Wat is Dutch Edamame?

Edamame? Ja! Je spreekt het uit als: eh·duh·maa·mee. Het is een Japanse benaming voor verse jonge sojaboontjes. Je hebt ze misschien wel eens gezien bij een Japanse maaltijd of in een kleurrijke poké bowl. Edamame wordt veel gegeten in Japan en China en komt ook vaak uit Azië of Zuid-Amerika. Maar ze worden nu dus ook gewoon geteeld in ons eigen land!

 

Sojabonen

Sojabonen ken je misschien van sojamelk of tofu. Deze producten worden gemaakt van droge, rijpe sojabonen. De bonen groeien net als erwten in een peul. Als je deze peulen vroeg oogst, dan is de soja nog frisgroen en knapperig. Precies op dat moment oogsten we de Dutch Edamame en dan gaan ze meteen de vriezer in. Zo blijven ze vers en lekker friszoet van smaak.

 

Een boontje met karakter

Dutch Edamame zijn boontjes met karakter. Ze lijken veel op hun exotische soortgenoten, maar zijn toch ook net een tikkie anders. De kleur groen verschilt van boontje tot boontje en de maat is ook niet altijd hetzelfde. Wel zo leuk toch, een beetje diversiteit? En de smaak, die is heerlijk! Een beetje nootachtig, friszoet en heerlijk in een salade, wokgerecht, wrap of spread. Dutch Edamame is er zowel biologisch als gangbaar en is een bron van plantaardige eiwitten, vezels, calcium, vitamine C en ijzer. Een echte krachtpatser dus.

 

Het unieke van Dutch Edamame

Lokaal

Door in eigen land te telen, zorgen we voor minder voedselkilometers en minder CO2 uitstoot. We investeren in sterke ketens dichtbij en zijn zo in de toekomst minder afhankelijk van de buitenlandse markt.

 

Korte keten

De telers van Dutch Edamame telen niet alleen, maar hebben invloed op de hele keten van zaad tot bord. Daardoor werken we aan een betere positie voor de boer en weten consumenten waar hun voedsel vandaan komt.

 

Efficiënt

Door minder voedselkilometers te maken en in te zetten op plantaardig in plaats van dierlijk zorgen we voor minder CO2 uitstoot en een lager water- bodem- en energiegebruik.

Goed voor de bodem

Soja is een slim plantje. Het haalt stikstof uit de lucht én gebruikt dat om zichzelf te voeden waardoor je de grond niet extra hoeft te bemesten. Win win dus! 

 

Gezond voor jou

Dutch Edamame is niet alleen lekker, maar ook gezond. Het is een bron van hoogwaardige plantaardige eiwitten, vezels, calcium, vitamine C en ijzer. Een echte krachtpatser dus!

Goed voor de omgeving

De teelt van onze soja gaat nooit ten koste van bossen of natuur en wordt geteeld met aandacht voor biodiversiteit en omgeving.